torsdag 9 april 2009

"Jobbcoacher"

Redan 2006 fick regeringen den fantastiska idén att privata företag skulle överta en del av den vanliga arbetsförmedlingens arbetsuppgifter, och AF skulle hänvisa främst långtidsarbetslösa i regeringens s.k. "jobb- och utvecklingsgaranti" till bl.a. den privata jobbförmedlaren KFG. De skulle bistå den arbetslöse med "coachning", vilket i princip verkar innebära uppmuntrande tillrop och hjälp med att lära sig skriva jobbansökningar. På vilket sätt detta skulle vara bättre än AF:s egna jobbsökarkurser verkar i högsta grad oklart.

Arbetsförmedlingens egen (preliminära) statistik tyder på att privata arbetsförmedlare generellt sett gör ett sämre jobb än AF gör själva. I arbetsförmedlingens egen tidning kan man t.ex. läsa att 18 % av deltagarna i regeringens "ungdomsgaranti" som fått hjälp av en privat förmedlare haft ett jobb 90 dagar efter avslutad åtgärd, mot 43 % av dem som fått hjälp av arbetsförmedlingen. Dessutom finns det tydligen en del som tyder på att de jobb de privata arbetsförmedlarna faktiskt lyckats slussa ut arbetslösa till främst är timanställningar eller andra osäkra anställningar.

Det finns en viss forskning på området, i detta fall från Danmark. Arbetsmarknadsforskarna Thomas Bredgaard och Fleming Larsen vid Aalborgs centrum för arbetsmarknadsforskning kom i en studie kring privatiseringar av arbetsförmedling i Australien, Danmark och Nederländerna fram till att privata arbetsförmedlare har en tendens att välja bort kostsamma, men i längden effektivare, åtgärder som utbildning och istället satsa på enklare matchningsåtgärder.

Nu är det ju i vilket fall som helst rimligt att anta att matchningsåtgärder blir mindre meningsfulla när arbetslösheten snabbt stiger och konkurrensen om jobben blir allt hårdare. De som varit långtidsarbetslösa redan innan den nuvarande krisen lär för den delen inte få jobb genom den här typen av åtgärder ens under högkonjunkturer då en mycket stor andel av de långtidsarbetslösa helt enkelt inte är attraktiva på arbetsmarknaden. Många i gruppen långtidsarbetslösa är t.ex. lågutbildade, eller har olika former av hälsoproblem.

Enligt att working paper (2008:5) från arbetsförmedlingen verkar det heller inte vara så att det är de arbetssökandes passivitet som gör att de inte får jobb, utan snarare det faktum att de är långtidsarbetslösa som gör dem mindre attraktiva för många arbetsgivare.

I så fall kan man ju coacha bäst man vill.

En lustig detalj är då att regeringen som ett svar på den växande arbetslösheten fått för sig att handla upp privata jobbcoacher för 2,3 miljarder kronor, samtidigt som arbetsförmedlingen har 200 miljoner kronor mindre att röra sig med än 2006. 300 miljoner av arbetsförmedlingens pengar är dessutom öronmärkta just för att anställa egna coacher, vilket ofta bara är arbetslösa som får en snabbkurs i jobbcoachning på en vecka eller så, istället för traditionella arbetsförmedlare med en riktig utbildning. Antalet anställda vid arbetsförmedlingen har för övrigt skurits ner med ca 2000 personer de senaste två åren.

Faktum är att regeringen sedan 2006 minskat ramanslagen till arbetsmarknadspolitiken från 70 till ca 55 miljarder. Vad man främst skurit ner på är aktiva arbetsmarknadsåtgärder och utbildningsplatser - medan man istället satsat på att sätta större press på de arbetslösa att söka jobb de alltså ändå inte kan få genom fler kontroller som tar tid från arbetsförmedlarna att ägna sig åt viktigare arbetsuppgifter, sänkta ersättningsnivåer och en bortre parentes som sänder dem raka spåret till socialtjänsten.

När man sedan bestämmer man sig för att trots allt tillföra pengar till arbetsmarknadspolitiken satsar man alltså miljarder på något som med stor sannolikhet är ytterst verkningslöst på både kort och lång sikt.

Lysande, verkligen!

Läs gärna:
Yelah.net - Färre insatser vid privat arbetsförmedling
Nyhetskanalen.se - Brister i privat arbetsförmedling
Arbetsförmedlingen - Working Paper (2008:5)
DN.se - Tuff kritik mot statliga jobbcoacher
SVD.se - Regeringens jobbpolitik underkänd (debatt)
Luciano Astudillo - Jobbcoacher - en gigantisk felsatsning (blogg)

3 kommentarer:

Nicole sa...

Hej Daniel!

Har snubblat över din blogg och kunde inte hålla händerna i styr. Kände att jag ville förtydliga ett par saker när det gäller jobbcoacher anställda på arbetsförmedlingen.

De är varken bättre eller sämre än ordinarie arbetsförmedlarna i början av en ny yrkesbana. De "riktiga" arbetsförmedlarna är också folk från olika branscher med olika utbildningar och som genomgått en internutbildning. För närvarande finns det inte nån annan utbildning för arbetsförmedlare.

De nyanställda jobbcoacherna har fått ungefär samma utbildning. Läs här http://www.jusektidningen.se/Arkivet/2009/3/Snabbrekryterade-jobbcoacher-ar-pa-plats/ Och den handlar inte om att lära sig att coacha folk till jobb. Det var mest myndighetsutövning. Resultatet blir detsamma som innan.;-)))
Hälsningar
Nicole

Daniel sa...

Hej Nicole!

Tack för ditt inlägg och att du förtydligar det här med jobbcoachernas utbildning. Jag hade fått intrycket att arbetsförmedlare i allmänhet har en akademisk utbildning i botten och sedan går en intern utbildning omfattande 6-9 månader. Det är ju vad t.ex. Saco uppger:

http://www.saco.se/templates/Ocupation.aspx?id=3929&epslanguage=SV

Kan man ersätta det med några dagars snabbutbildning? Nåväl, jag kan mycket väl ha fel i det här.

Min uppfattning är ändå att satsningen på jobbcoacher är något av en felprioritering.

Å andra sidan tyder artikeln du hänvisar till på att coacherna avlastar de ordinarie arbetsförmedlarna från vissa uppgifter så att de kan arbeta mer effektivt med annat. På så sätt kan det naturligtvis ändå vara en bra sak.

Mvh,
Daniel

nystatare sa...

bortre parentes - https://sites.google.com/site/nystatare/arkiv/historiska-dokument-1/partijournalen http://nystatare.blogspot.com/2009/11/vagen-mot-nystatar-samhallet-1.html

raka spåret till socialtjänsten - http://nystatare.blogspot.com/2009/11/vem-skall-ha-aran-for-beredskapsjobben.html

Gällande jobbcoacher så håller jag med dig i din diskussion.
Dock är jobbcoacher inget som berör de vilka placeras i Fas 3 av aktivitetsgarantin.
Dom kan inte längre ta del av andra åtgärder som arbetspraktik, etc.
Och vad det baserar sig på är höljt i ett mystiskt dunkel - https://sites.google.com/site/nystatare/lagar-och-regler/arbetsfoermedlingens-regelboecker