söndag 19 april 2009

Opinionsmätningar och propaganda

DN skriker idag ut att Alliansen drar ifrån på löpet, medan rubriken på artikeln är något mer blygsamma Alliansen drar ikapp och förbi de rödgröna, vilket ser ut satt stämma något bättre. Rubriken är ändå vilseledande.

För det första refererar man till två olika opinionsundersökningar. SKOP har frågat ca 1000 svenskar vilket politiskt parti de tycker bäst om i rikspolitiken, medan SIFO har frågat närmare 2000 personer vilket politiskt parti de skulle rösta på om det var val idag. Resultaten i de två opinionsundersökningarna är därför svåra att jämföra, och har också olika resultat.

Utgår man ifrån SIFO-undersökningen är påståendet att Alliansen "drar ifrån" direkt felaktigt, eftersom oppositionen enligt SIFO fortfarande har större väljarstöd än regeringen. Utgår man ifrån SKOP så är det fortfarande oklart eftersom alla förändringar, utom att miljöpartiet går bakåt något, faller utanför den statistiska felmarginalen. Samtidigt går miljöpartiet framåt i SIFO-mätningen, vilket i sin tur är den enda statistiskt säkerställda förändringen i den mätningen. Hmmm.

Att Alliansen "drar ifrån" verkar snarare reflektera DN:s egna preferenser än hur saker och ting faktiskt ligger till. Bara det att man väljer att gå ut hårt med SKOP-mätningen och sedan i själva artikeln försiktigt nyansera med SIFO-resultaten, som rimligen är mer trovärdiga med hänsyn till antal tillfrågade och att de har en bättre frågeställning, tyder på att man på DN vill bidra till bilden av en regering i medgång.

Man kan jämföra DN:s rubrikval med SvD:s Knapp marginal för de rödgröna och Aftonbladets (S)tormen har blivit en bris, där SvD bäst fångar SIFO-undersökningens resultat, rubriken är saklig, medan Aftonbladet i både rubriken och i artikeln intar perspektivet att raset för oppositionen har avstannat, eller saktar ner.

Överlag upplever jag att rapporteringen om opinionsundersökningarna är direkt missvisande där olika tidningar bara söker bekräftelse för sina egna uppfattningar och därför väljer och vrakar mellan de olika undersökingarna, och ignorerar resultat man inte vill se.

Efter föregående mätningsrace i början av månaden, då främst siffror från DEMOSKOP och SKOP redovisades, menade bl.a. DN att Alliansen tagit ledningen över oppositionen. Man ignorerade i princip att både KD och C enligt DEMOSKOP-mätningen hamnade under 4%-spärren, vilket alltså hade inneburit en rödgrön valseger.

Rubriken då var Kalabalik inom Socialdemokratin, vilket ytterligare spär på en tendens i pressen att ständigt hävda att det råder någon sorts kaos eller panik i partiet. Det är sannolikt en tämligen överdriven beskrivning. Den lär emellertid skrämma bort väljare, vilket rimligen också är syftet.

Inga kommentarer: