måndag 27 april 2009

Jämlikhet och våldtäkter

Både DN och SvD rapporterar idag om en studie som sägs visa att antalet våldtäkter (per 1000 invånare) är högre i Sverige än i andra jämförbara länder. Åtminstone är det intrycket man får av rubrikerna. I själva verkat handlar det emellertid om antalet anmälda våldtäkter.

Det innebär att man inte kan säga att antalet faktiska våldtäkter är högre, eftersom antalet anmälningar inte behöver spegla hur det verkligen ligger till. Sådant man måste tänka på är att det är vanligare att våldtäkter anmäls i Sverige än i andra länder. Både för att kvinnan har en starkare, mer jämställd position i Sverige och för att fler typer av handlingar definieras som våldtäkt här än på annat håll.

Sedan påpekar professor Liz Kelly som lett studien dessutom en intressant sak i artikeln i DN:

"Om man som här arbetar för jämlikhet på ett område, till exempel löner och barnomsorg, så följer andra områden inte automatiskt med. Tvärtom kan det bli mera våld under en övergångsperiod när relationen mellan könen förändras. Det har man sett i u-länder där familjevåldet ökar när kvinnorna får större ekonomisk självständighet."

Här sätter hon naturligtvis fingret på en viktig komponent i våldet mot kvinnor. När män upplever att de förlorat kontroll och makt slår de. Kvinnor kan inte tillåtas vara självständiga. Ett tema Susan Faludi för övrigt utforskade i (den oerhört läsvärda) boken Stiffed från 2000.

I Stiffed talar hon med ett stort antal män från olika miljöer som uttrycker frustration över förlorad manlighet, eller maskulinitet och en vilsenhet när traditionella könsroller förändras.

Att våld mot kvinnor är vanligare i miljöer som präglas av arbetslöshet och utanförskap är förstås inget nytt - män som känner vanmakt låter ibland sin frustration gå ut över kvinnor i sin närhet, och kontrollen över kvinnan riskerar att bli allt viktigare ju mindre makt man upplever att man har över sitt eget liv.

Kanske är det också därför kvinnor på höga positioner i samhället ofta möter så mycket motstånd, och varför så många alltid söker förlöjliga feminister och feminismen. De får helt enkelt bära skulden för manlighetens förlorade värdighet. Något som mer än antyder att vi har en inhemsk form av "hederskultur" även i Sverige.

Andra som skrivit intressanta och rimliga inlägg om samma nyhet:
Svensson, Stefan Stenudd

Några tröttsamma och enkelspåriga människor som inte förstår det här med statistik alls:
Uppriktigt i en galen värld, Every Kinda People

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men herregud, läs BRÅ:s statistik.
Det ÄR inte svenska män i huvudsak.
Problemet är importerat.
Varför får detta inte sägas?
Det är ju sant!

En intressant länk, förresten:
http://www.aftenposten.no/english/local/article190268.ece

Maximus sa...

Du är inne på HELT fel spår.

Här har du sanningen som ingen i patet-Sverige vågar yttra sej om:

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=561939

Daniel sa...

Jag tog mig friheten att strunta i en av Åke Malmros svar eftersom kommentaren bara var en upprepning av hans bloggpost som jag redan länkat till i mitt inlägg.

Det är lustigt hur okunniga många är om hur statistik skall läsas och tolkas. När det gäller statistiken kring grova våldsbrott och i synnerhet våldtäkt finns det stora mörkertal. Statistiken handlar också om anmäld och inte faktisk brottslighet.

Det finns mycket goda skäl att tro att det faktum att invandrare är överrepresenterade i STATISTIKEN inte behöver betyda att de FAKTISKT står för en mycket större andel av brottsligheten.

En av dessa anledningar handlar om anmälningsbenägenhet. För det första är anmälningsbenägenheten av naturliga skäl mycket högre om någon utsatts för en överfallsvåldtäkt av främmande män än om man våldtagits av sådana som räknas till gruppen bekanta.

Mörkertalet för gruppvåldäkter utförda av invandrare är rimligen mycket lågt, medan det lär vara duktigt mycket högre för de som utförs av infödda svenskar.

Men tro ni något annat om ni vill. Det visar bara att ni knappast någonsin har öppnat en bok som rör vare sig kriminologi, sociologi eller statistik för den delen.

En annan anledning till att invandrare är överrepresenterade beror på socioekonomiska orsaker. Det är välbelagt av BRÅ själva i många olika sammanhang.

Sedan är det överhuvudtaget dumt att stirra sig blind på en viss grupps överrepresentation. Det är en ytterst liten del av befolkningen som någonsin gör sig skyldiga till den här typen av grova brott, det gäller både infödda svenskar och invandrare.

Att skylla vissa brott på "kulturskillnader" när 99% av befolkningen, OAVSETT grupptillhörighet, klart tar avstånd från våldsamma beteenden både i ord och handling är antingen ordentligt okunnigt eller intellektuellt ohederligt.

Sen det här med att "våga säga sanningen". Det vimlar av sådana som ni, och ingen hindrar er från att föra fram ert svammel. Fast ni får gärna göra det någon annanstans än på min blogg. Skriv vad ni vill på era egna bloggar i fortsättningen.