Det är spännande att följa regeringens styvnackade motstånd mot alla former av försök att mildra den pågående krisen. I princip alla med någon form av ekonomisk auktoritet anser att de har fel:
Konjunkturinstitutet har länge förespråkat kraftiga stimulanser för att hålla uppe konsumtionen och förebygga uppsägningar i offentlig sektor, så även regeringens egna finanspolitiska råd, ekonomiprofessorer som Assar Lindbäck, Stefan de Wylder och Martin Flodén, SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist, ja t.o.m. DN:s ledarsida. Även högerorienterade bloggare som Danne Nordling har vid upprepade tillfällen kritiserat bristen på stimulanspolitik.
Anders Borg menar att det inte är ansvarsfullt att "riskera de statliga finanserna" och inteckna handlingsutrymmet då det ekonomiska läget kan förvärras ytterligare. Tyvärr är det väl så att just det att inte göra någonting i princip garanterar att det ekonomiska läget faktiskt kommer att försämras.
Regeringen hävdar gång på gång att krisen kommer utifrån och att det därför är fåfängt att göra någonting. Det är förvisso sant att vi inte kan öka efterfrågan utomlands på våra exportvaror (den flytande kronkursen hjälper emellertid till med det i viss mån), men vi kan trots allt undvika uppsägningar i andra delar av ekonomin. Bör vi då inte göra det?
Andra bloggar som har intressanta inlägg om detta:
Ekonomistas, In your face, Viskot,
Bloggare som är ute och cyklar:
Kent Persson (m) (som alltid skriver straight from partiprogrammet).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar